Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура бяха удостоени с Нобелова награда за физика за изобретяването на енергийно ефективните и защитаващите природата сини светодиоди, предадоха световните агенции.

„Навлизането на LED лампите означава, че вече разполагаме с по-дълготрайни и по-ефикасни алтернативи на по-старите осветителни тела”, съобщи Шведската кралска академия на науките.

Премията, получена от учените, е на стойност 8 милиона шведски крони (1.1 милиона долара).

Проф. Исаму Акасаги е японски гражданин, роден е през 1929 г. в Чиран, Япония. Завършва университета на Киото през 1954 г. Доктората си по електроинженерство защитава през 1964 г. в университета на Нагоя. Сега е професор в университета Мейджо в Нагоя и университета на Нагоя.

Върху сините светоизлъчващи диоди започва да работи в края на 60-те години на миналия век. Лауреат е на повече от 30 награди, сред които наградата „Киото”, медала „Едисън”, награди на японското правителство.

Проф. Хироши Амано е японски гражданин. Роден е през 1960 г. в Хамацу. Доктората си защитава през 1989 г. в университета на Нагоя, където сега е професор.

 

Проф. Шуджи Накамура е американски гражданин. Роден е през 1954 г. в Иката, Япония. През 1979 г. завършва електроинженерство в университета на Токушима. Доктората си защитава през 1994 г. в университета на Токушима.

От 1999 г. работи в университета на Калифорния в Санта Барбара, където сега е професор по материалознание. Удостоен е с осем награди, сред които медала за физика "Бенджамин Франклин", финландската награда "Милениум", испанската "Принцът на Астурия".

Миналата година наградата за физика беше дадена на Питър Хигс и Франсоа Енглер за работата им в областта на теорията на елементарните частици и поведението им в електромагнитни полета.

Наградата за физика е втората, дадена тази година. С Нобеловата награда за медицина вчера бяха удостоени американско-британският учен Джон О'Кийфи и норвежците Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер за откритието си на „вътрешния GPS” на мозъка, който позволява да се ориентираме в пространството и да се разберат болести като Алцхаймер.