Окръжният прокурор на Ню Йорк е върнал на Италия откраднати произведения на изкуството на стойност 19 млн. долара. Сред 58-те експоната е мраморна глава на богинята Атина от 200 г. пр.н.е., чиято стойност се оценява на 3 млн. долара, съобщи Би Би Си.

Откраднатите артефакти са били продадени на музеи и частни търговци от осъдени мародери. Това е последното усилие на града да върне ограбените стоки в страната им на произход – от началото на годината на Италия са върнати вещи на стойност 66 млн. долара.

Ръководителят на отдела за трафик на антики към прокуратурата обеща, че ще има "още много конфискации и още много репатрирания".

Според представители на службата за вътрешна сигурност разследващите са работили в продължение на години, за да проследят следите на контрабандистите на произведения на изкуството и да открият предметите, които се репатрират.

Според прокуратурата Джакомо Медичи и Джовани Франко Бечина са сред осъдените крадци, които са използвали мрежа в цяла Италия, за да крадат произведения от неохраняеми обекти.