Нови смущаващи разкрития за бившата американска администрация – по времето на Доналд Тръмп Министерството на правосъдието е поискало от компанията „Епъл“ с призовка да предостави данни за профилите и комуникацията на конгресмени от Демократическата партия.

Заедно с призовките, прокуратурата е наложила забрана за разкриване на информация, поради което за случаите става ясно чак сега.

От обширен материал на „Ню Йорк таймс“ става ясно, че технологичната компания е предоставила метаданни за над 100 профила не само на членове на Конгреса, но и на техни роднини, включително и на непълнолетно лице.

Причината за призовките – вътрешно разследване кои са били източниците на журналистически статии за контактите между Русия и приближени на Доналд Тръмп.

Какво се е случило?

Конфиденциалната информация, която прокуратурата е поискала от „Епъл“ е от периода 2017 г. и началото на 2018 г. Тя включва данните на конгресмена Адам Б. Шиф от Калифорния, както и още двама души.

Макар разследването и проверката на данните да продължава известно време, прокурорите така и не стигат до конкретни доказателства източниците на конфиденциална информация да са именно тези демократи. В прокуратурата е обсъждано даже прекратяване на разследването.

Действията на администрацията на Тръмп се определят като безпрецедентни, тъй като до момента почти няма случаи на разследвани конгресмени.

И репортерите са били на прицел

Освен официалните държавни лица, прокуратурата е изпратила призовки и на водещи репортери и журналисти в Съединените щати с надеждата те да кажат кои са конфиденциалните им източници.

Тези призовки останаха в тайна до съвсем скоро, отново заради забрана за достъп до информация. Такива са изпратени до редакциите на „Вашингтон пост“, „Ню Йорк таймс“ и Си Ен Ен, като отново разгорещиха дебата за свободата на медиите.

До момента коментар от прокуратурата и „Епъл“ няма.

Според Дейвид Лауфман, прокурор, който е работил по подобни разследвания в миналото, поведението на Тръмп е било „изключително агресивно“.

„Независимо дали е имало достатъчно данни за подобен теч на информация, да подслушваш тези хора, семействата им, че и децата им… това ми се вижда изключително агресивно“, казва Лауфман.

Според източници в Министерство на правосъдието действията са били политически мотивирани.

Така и не става ясно защо са били проследявани и децата в семействата, но съществувала теорията, че родителите им използвали техните устройства, за да се свързват незабелязано с журналисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!