5-звезден хотел горя навръх Нова година в Дубай. 16 души са ранени, а властите разследват инцидента, който изплаши не на шега хиляди туристи.

Пожарът избухва около 9.30 часа вечерта. Само за 10 минути огънят обхваща цялата фасада на 63-етажния хотел "Адрес Даунтаун" в центъра на Дубай. Той е пълнен с хиляди хора, които очакват да посрещнат новата 2016 година година и са излезли по балконите, за да гледат фойерверките на най-високата сграда на планетата - "Бурж Халифа", която се намира наблизо.

„Чакахме зарята на „Бурж Халифа”, когато се появи гъст дим. Видяхме че има пожар. Чуха се и две експлозии. Беше доста страшно не знаехме какво ще се случи. Бях доста изплашен”, разказва очевидец.

Голямата трагедия е предотвратена, защото огънят се разпространява по фасадата, но не и във вътрешността на сградата. Така хората успяват да се евакуират.

Днес небостъргачът продължаваше да пуши, а полицията започна разследване на инцидента. За момента причините за пожара не са неизвестни.

Няма пострадали сред българите, които избраха Дубай, за да празнуват Нова година.

Дарина Павлова е сред оцелелите при големия пожар, обхванал луксозния хотел „Адрес Даунтаун". Тя написа следното във Фейсбук:

„Беше лудо и страшно! Благодаря на Господ, че всички успяхме да избягаме и да се отдалечим на далечно и безопасно разстояние.

Щом огънят от последната нощ на 2015 не успя да ме изпепели, значи нищо няма да може!"

Българите в Обединените арабски емирства са между 6000 и 7000 души, като голяма част от тях са в Дубай - 4000-5000 души. По данни от Асоциацията на туроператорите 300 българия са пътували до Дубай за Нова година.

Мениджъри на високи постове в международни компании и представители на шоубизнеса са най-честите гости на арабската столица по празниците.

В Дубай живеят и много български музиканти. Сред тях е Сандра Стефанова, която в нощта на пожара е свирила в съседен хотел.

„Разбрах, че пожарът е започнал от запалена покривка, всичко е пламнало изведнъж”, разказва жената. Приятелката на Сандра Клара е била на мястото на пожара и е загубила в пламъците виолончелото си.