Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Североизточна Япония, съобщиха от Министерството на външните работи.

Трус с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер беше регистриран в Североизточна Япония. Епицентърът е бил на около 60 км под морската повърхност и на около 27 км източно от град Ишиномаки, префектура Мияги. 

По информация на посолството ни в Токио за префектура Мияги е издадено предупреждение за опасност от цунами от страна на японските власти. Забелязани са вълни с височина от около 1 метър, но не се очакват по-големи такива.

Местните информационни агенции съобщават за прекъснато електроснабдяване в 200 домакинства в град Курихара, префектура Мияги. 

От мисията ни съветват българските граждани, пребиваващи в Япония, да спазват нарежданията и препоръките на местните власти.

При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Токио на следните телефонни номера: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Tokyo@mfa.bg