До момента няма данни за пострадали български граждани или такива в ситуация на непосредствена опасност във връзка с настъпването на урагана „Ирма” в САЩ, съобщиха от българското външно министерство.

Във връзка с преминаването на урагана през Централна и Северна Америка, Министерството на външните работи мобилизира всички свои ресурси за координация и съдействие на българските граждани в региона, допълват от там.

Открити са горещи линии за подаване на сигнали за наши сънародници в беда.

Под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева всички наши дипломатически мисии поддържат връзка с компетентните власти за защита на населението.

Снимка: Reuters

От МВнР призовават всички български граждани на територията на щата Флорида да пристъпят незабавно към евакуация и да изпълняват разпорежданията на местните власти включително заповедите за вечерен час в различните окръзи на щата.

Заради нарушените комуникации и липсата на телефонни връзки българското посолство във Вашингтон призовава близките на българските граждани, които не могат да се свържат с тях, да проявят търпение.

Към посолството на България в САЩ е създаден кризисен щаб с денонощна телефонна линия 202-387-5770.

По данни на нидерландските власти в момента активността на урагана "Ирма" над остров Сен Мартен продължава. Комуникациите с острова са прекъснати.

Зрител на bTV сигнализира за бедстващи българи там. От МВнР казаха, че поддържат връзка с тях и сънародниците ни са добре.

Друга зрителка ни изпрати видео от Тампа, Флорида, на което се вижда, че витрините на магазините са празни:

Какви са пък поривите на вятъра можете да видите от кадрите, които получихме от българката Маги Чукурлиева:

Нидерландски военни части и полицейски подразделения са пристигнали на острова и заедно с местната администрация полагат усилия за осигуряване на сигурността на намиращите се на нидерландската част от острова хора и за възстановяване на основната инфраструктура. На остров Сен Мартен са създадени девет временни убежища, допълват от МВнР.

Снимка: Reuters

По последна информация ураганът „Хосе” няма да мине през острова.

След преминаването на урагана „Ирма” ще бъде започната евакуацията на чуждите граждани, намиращи се на територията на острова.

В момента по информация на външното министерство на Кралство Нидерландия тя е невъзможна. Допълнителна информация за евентуална евакуация ще има в понеделник.

До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани на остров Сен Мартен.

Посолството ни в Кралство Нидерландия е в постоянен контакт с Националния координационен център и ще информира своевременно за всяка нова информация.  Ситуационният център в МВнР поддържа връзка с роднините на българските граждани, намиращи се на острова.

Снимка: Reuters

Сигнали за бедстващи граждани на Карибите може да подавате на следните телефони:

Посолство на Република България в Хага (за нидерландската част на Сент Мартен): +31 657448073

Посолство на Република България в Париж (за френската част на Сент Мартен): +33 1 45 51 85 90

Посолство на Република България в Хавана (за българи, намиращи се в други части на Карибите): +535 286 24 49

Посолство на Република България в Мексико Сити: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико).

В Централното управление на МВнР дирекция "Ситуационен център" поддържа денонощно дежурство на следните телефони 02 984 24 04 и +359 2 971 38 56.