Премиерът Главчев свика среща за мерките на държавата за извеждането на сънародниците ни от Ливан. Вчера беше създадена работна група с участието на няколко институции.

Също още вчера ви разказахме за сигнал до нас, в който се казва - цитирам „защо в посолството в Бейрут отказват помощ? Отвратително отношение към съгражданите ни“.

Семейството, което е в Бейрут, се тревожи за сигурността си и предпочита имената им да не бъдат споменати.

Безсънни нощи заради бомбардировките. Нощи, прекарани на улицата от страх. За това ни разказва зрител на bTV, чиито близки в момента са в Бейрут.

Снимка: bTV

„Никой не си е в дома, няма как да се приберат заради бомбардиворките, първата нощ изкараха на улицата, за да могат да се предпазят, няма безопасно място в Ливан. Гърмежите се чуват, всичко е много реално. В момента няма никакъв начин да ги изтеглим от страната - нито по вода, нито по въздух, нито по суша“, казва той.

 

Семейството многократно се опитва да се свърже с представител на посолството ни в Бейрут.

„Имаме връзка с тях, макар че не е постоянна, информацията им е много много малка и по никакъв начин не помага. Има упреци от страна на посолството към българите защо не са напуснали страната, обяснява им се да се евакуират, а няма варианти за това - летището е отворено, но няма самолет, който да пътува“, обясни още зрителят, чиито близки са в Бейрут.

От външното ни министерство заявиха, че подробности за усилията за евакуация се очакват следобед.

Снимка: bTV

„Провизии няма да има, няма училища, работа, няма къде да се отиде, какво се случва и докога ще чакаме за информация“, пита жената.

В студиото на „Тази неделя“ арабистът Владимир Чуков заяви, че
че едва ли вече има безопасно място в Близкия изток.

На сайта на външно министерство все още е отбелязано най-високото ниво на риск при пътуване до Ливан.