Броят на трудещите се в еврозоната е останал стабилен през второто тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

Според данните през първото тримесечие заетостта в еврозоната се е понижила с 0,2 на сто.

В целия ЕС пък е отчетен умерен растеж от 0,1% за периода от април до юни, след като през за първите три месеца на годината се наблюдаваше понижение от 0,1 на сто.

Евростат обобщава, че в целия европейски блок през второто тримесечие на 2012 г. работа са имали общо 223,4 милиона души, от които 146,4 милиона в еврозоната.

Спрямо същия период на миналата година заетостта е намаляла с 0,6 на сто в страните, използващи еврото и с 0,2 на сто в цялата общност.

В еврозоната най-силен растеж на заетостта е отчетен в сектора на недвижимите имоти (+0,7 на сто). Във финансовата и застрахователната сфера обаче има спад от 0,8 на сто, в строителството - понижение от 0,6 на сто.

Спрямо предходното тримесечие най-голямо понижение на заетостта е отчетено в България - 1,3% за второто тримесечие, сочат данните на сайта на Евростат. Спрямо второто тримесечие на миналата година в страната ни се наблюдава спад от 2,8%.