Повечето израелци смятат, че нито Израел, нито палестинското движение „Хамас” са победили във войната в Ивицата Газа, предаде АФП. Според проучване на общественото мнение 54% от запитаните смятат, че нито една страна не е победител в продължилия 50 дни конфликт. 26% мислят, че Израел е победил, докато едва 16% от анкетираните виждат „Хамас” като силната страна.

В същото време рейтингът на израелския премиер Бенямин Нетаняху е спаднал драстично. Той има подкрепата на 50% от гражданите. Преди три седмици премиерът е бил харесван от 77% от израелците.

В проучването са участвали 464 души. Допустимата грешка е 4,64 на сто. Друго изследване, публикувано снощи от частна телевизия, показва че 54 на сто от израелците са против прекратяването на огъня, срещу 37 на сто, които го одобряват.

На пресконференция снощи Бенямин Нетаняху оправда решението си да се съгласи на прекратяване на огъня, заявявайки, че не е прието нито едно от исканията на Хамас. Премиерът обяви, че "Хамас не е понасял подобно поражение от създаването си". Той обаче призна, че "все още е прекалено рано, за да знаем дали спокойствието е възстановено за дълго". Споразумението за прекратяване на огъня влезе в сила във вторник.