Близо 89 000 жени и момичета са били убити умишлено в целия свят през 2022 г., сочат данни на ООН. Това е най-високото равнище за последните 20 години, твърдят от организацията.

„Тревожният брой на убийствата на жени е ярко напомняне, че човечеството все още се бори с дълбоко вкорененото неравенство и насилието срещу жени и момичета“, посочи в изявление Гада Уали, изпълнителен директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността.

„Всеки изгубен живот е призив за действие - молба за спешно преодоляване на структурните неравенства, за подобряване на реакциите на наказателното правосъдие, така че нито една жена или момиче да не се страхува за живота си заради пола си“, посочват от организацията.

Повече от половината от тези убийства - около 55%, са извършени от членове на семейството или партньори. Най-голям брой убийства на жени и момичета - около 20 000 - са извършени в Африка, следвана от Азия.

Ситуацията у нас

През август месец тази година беше публикувана статистика на МВР, според която случаите на домашно насилие са се увеличили през последната година с цели 40%.

Според друга статистика на НСИ у нас 36,3% от жените на възраст между 18 и 29 години са били насилвани от свой настоящ или бивш партньор. 12% от жените на възраст между 18 и 74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е била връзката им с него.

Трета статистика, отново публикувана през април месец тази година, сочи че към онзи момент при домашно насилие животът си загубили 11 българки през 2023 г.