Избирателната активност на парламентарните избори във Франция остава ниска, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Към 17:00 ч. местно време бюлетина са пуснали едва 40,75% от имащите право на глас французи.

Това е значително по-нисък процент спрямо предишните парламентарни избори през 2012 г., когато по това време активността възлизаше на 48,31%. В изборите през 2007 г. същият показател беше още по-висок - 49,28%.

Французите, които преди месец гласуваха за Макрон, сега могат да потвърдят подкрепата си. Необходимо е да му осигурят парламентарно мнозинство, което да прокарва реформите.

Тези, които преди месец гласуваха против Еманюел Макрон, сега имат възможност да потвърдят, че не са съгласни цялата власт да е в президентските ръце.

Парламентарните избори ще покажат как французите оценяват първия месец от новия стил в управлението на Франция. Социолозите предричат мнозинство за Еманюел Макрон.

Сред кандидатите за Националното събрание от политическото движение на Макрон има привърженици на левица и на десница, има и центристи. Общото за голяма част от тях е, че са съвършено нови в политиката.

Те се изправят срещу видимо разклатена десница и сриваща се левица. На стабилна подкрепа обаче се радват крайнодясната и крайнолявата партия.

Тези избори ще определят коя от тях може да се нарече лидер на опозицията.

На 18 юни е вторият тур, който ще покаже на каква подкрепа може да разчита президентът сред 577 депутати. Ще е ясно и какво ще е парламентарното мнозинство, от което ще зависят президентските реформи. 

Темата за сигурността е водеща и днес, 5 дни след поредната атака в Париж, пред катедралата Нотр Дам. Видимо са засилени мерките за сигурност.

Парламентарните избори във Франция се провеждат в два кръга по мажоритарната система. В повечето случаи, разликата между водещите претенденти е ниска, което налага втори тур.

В избирателните списъци са регистрирани общо около 47 милиона граждани, но социолозите не са много обнадеждени за висока избирателна активност.

Според прогнозите общата избирателна активност е с риск от рекордно ниско ниво в историята на Петата република.

В Долната камара на френския парламент или т. нар. Народно събрание има 577 депутати, включително 11, представляващи французите, които живеят в чужбина.

Всеки избирателен район представлява около 125 000 жители. Ако никой от кандидатите не спечели над 50% в първия кръг, двамата се класират във втория - както и всеки кандидат, спечелил повече от 12,5% от гласовете.

Общо 7882 кандидати мерят сили на тези избори, за които се очаква да доведат до дълбоко обновление на парламента - не на последно място, защото над 200 от изходящите законодатели не се кандидатираха за преизбиране.