Президентът на Венецуела Николас Мадуро отложи първото заседание на новоизбраното Учредително събрание с един ден.

Това щяло да помогне за „мирното му и спокойно“ провеждане, обясни той на среща с близо 500 от новите делегати.

Изборите за Събранието в неделя създадоха допълнително напрежение в страната. Според опозицията свикването му е в противовес с принципите на демокрацията и дава твърде много власт на Мадуро. Сегашният редовен парламент, в който мнозинство има опозицията, бойкотира вота с твърдението, че резултатите са фалшифицирани.

Главният прокурор на Венецуела разпореди да бъде извършено разследване за измами при избора на Учредително събрание.

Компанията, по чиято технология се провеждат изборите във Венецуела, заяви, че очевидно са извършени манипулации на изборния резултат.

Въпреки това избирателната комисия ги призна за валидни и работата на събранието ще започне от утре.

Учредителното събрание ще заседава в същата сграда, в която работи и опозиционният парламент, затова военни полицаи поеха охраната на пленарната зала с обяснението, че така ще се гарантира сигурността на новосформирания орган.

САЩ и ЕС критикуваха сформирането на законодателно тяло. Европейският съюз отказа да признае избраното в неделя Събрание, заради трайното влошаване на кризата в страната, а Съединените щати определиха политиката на Мадуро като на диктатор, а не президент.

Учредителното събрание има задачата да прекрои конституцията и системата на управление, за да заздрави властта на Мадуро и на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела. Освен това събранието смята да извърши чистка в Генералната прокуратура, чиято ръководителка Луиса Ортега Диас е основният юридически опонент на режима.

Междувременно, в изявлението си пред своите делегати, Мадуро обяви избора си за нов външен министър – Хорхе Ареаса. Досегашният министър на външните работи Самуел Монкада ще заема поста на представител на Организацията на американските щати за Венецуела.