Бившият френски президент Никола Саркози е избран за лидер на консервативната партия Съюз за народно движение в ключова битка за излъчването на кандидат за президентските избори през 2017 година, предаде агенция "Франс прес".

59-годишният Саркози победи двамата си съперници с 64,5% от гласовете за лидерството на партията. Опонентите му Брюно льо Мер и Ерве Маритон спечелиха съответно 29,8% и 6,32% от гласовете.

Бившият президент се надяваше на сериозна победа, за да е сигурен, че няма да има поява на вътрешнопартийни съперници, които евентуално да се изправят срещу него в съревнование за партийната номинация.

Саркози спечели президентски мандат през 2007 г., но откакто загуби от социалиста Франсоа Оланд през 2012 г., наблюдава нетърпеливо събитията отстрани. През 2017 г. обаче вероятно ще се кандидатира за нов президентски мандат.

Доминик Моази от Френския институт за международни отношения обаче обясни, че евентуален резултат под 70% на практика ще бъде поражение за Саркози поради образа му на "харизматичен спасител", за какъвто иска да го възприемат.