Никой няма право да монополизира победата над нацизма. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко в реч на тържественото заседание на Върховната рада в Деня на паметта и помирението, предаде ТАСС.

Порошенко за пореден път подчерта, че без Украйна и украинците победата във Втората световна война би била невъзможна.

"Ние с вас по право се гордеем с приноса на нашите дядовци и прадядовци в борбата с нацизма. Признание за нашия колосален принос за победата над нацизма стана присъединяването на Украйна към страните съоснователки на ООН", заяви Порошенко.

За пръв път от 70 години Украйна днес се присъедини към по-голямата част от Европа в отбелязването на края на Втората световна война в Европа, ден преди Русия, която е обвинявана от Украйна, че използва юбилея, за да покаже военната си мощ, отбелязва Ройтерс.

В речта си Порошенко се спря на сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и заяви, че и в бъдеще ще се придържа към мирния план за уреждането му. Той съобщи, че почти 7000 цивилни са загинали и хиляда са в неизвестност в резултат на конфликта.

Той също така посочи, че в боеве с подкрепяните от Русия сепаратисти, които искат да отцепят две източни области, са загинали 1657 украински военнослужещи. Оповестените от Порошенко данни представляват сериозно преразглеждане на предишните оценки, отбелязва Асошиейтед прес.