Нидерландия включва гръцките острови в Егейско море в "оранжевата зона" за риска от коронавирус при пътуване, съобщава гръцкият вестник "Та неа", цитиран от БТА. Великобритания също постави страната в своя "оранжев" списък.

От 30 май от хората, посетили островите в южната част на Егейско море, ще се изисква отрицателен тест при завръщането им в Нидерландия или ще бъдат поставяни под карантина.

Сред аргументите на решението е увеличеният брой случаи на коронавирус по гръцките острови, многобройните заразени на остров Калимнос, както и отказът на голяма част от жителите им да се ваксинират.

Големите туроператори в Нидерландия като Corendon, Sunweb и TUI обявиха отлагане на туристическите си програми, някои за две седмици, а други до 3 юни, когато ще бъде направена нова оценка на ситуацията.

Холандците имат особена тежест за големите туристически дестинации в района. Само остров Кос е посещаван от около 120 000 холандци годишно.
На 8 май Нидерландия обяви, че от пътниците по островите в северната и южната част на Егейско море няма да се изисква карантина или тест, а към този списък на 15 май бяха прибавени и островите в Йонийско море.