Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на 193 души, включително 76 лекари, медицински сестри и други специалисти в тази област, за участие в схеми за измами в сферата на здравеопазването на стойност 2,75 млрд. долара, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на ведомството.

Американското правителство е иззело над 231 млн. долара в брой, луксозни автомобили, злато и други активи в рамките на операция на органите на реда, включваща 32 федерални окръга.

Случаите се отнасят до незаконно разпространение на милиони таблетки от лекарствения продукт „Адерал“ (съдържащ амфетамин - бел. ред.) и 146 млн. долара в измамни схеми за лечение на пристрастени към наркотиците пациенти, се казва в изявление на Министерството.

Адералът е сред най-употребяваните лекарства в Щатите. Използва се като терапевтична мярка срещу хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Веществото е мощен стимулант от групата на амфетамините. В САЩ обаче често се използва не по лекарско предписание за лечение на ADHD, а за подобряване на продуктивността на работа. Злоупотребата с лекарството е разпространена и сред американските студенти - например по време на сесия и твърде много изпити.