Ръководството на платформата за онлайн стрийминг услуги „Нетфликс” може и да не може да уволни Кевин Спейси от култовия политически сериал „Къща от Карти”, разкриват анонимни източници на „Бласт”.

Преди време от компанията обявиха, че Кевин Спейси няма да участва в последния сезон на политическата драма заради обвиненията срещу него в сексуален тормоз.

Според близки до случая източници обаче в договора между „Нетфликс” и Кевин Спейси не присъства т.нар. „морална клауза”, въз основа на която той може да уволнен.

„Моралната клауза” или т.нар. „клауза на лошото момче/момиче” представлява описание на действия на актьорите, които могат да навредят на продукцията и заради които могат да бъдат незабавно освободени.

Според източници от „Нетфликс” в договора на Спейси е записано, че той може да бъде уволнен от „Къща от карти” само ако не може да изпълнява повече професионалните си задължения.

Ако от компанията решат да продължат сериала без участието на Спейси, но той не бъде уволнен по начин, упоменат в договора му, тогава „Нетфликс” ще трябва да заплати огромни вреди на актьора.

Според други твърдения компанията може да излезе най-чисто от ситуацията като тотално изостави продукцията на „Къща от карти” и не снима нови сезони.