Според израелски медии премиерът Бенямин Нетаняху е заявил днес, че прилагането на първата фаза на прокарвания от САЩ план за спиране на войната в Газа, предвиждащ частично освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, може да започне без необходимото съгласие какво ще последва след това, съобщи Ройтерс.

Думите на премиера са изтекли от парламентарно заседание при затворени врата и не са били потвърдени от властите. Това предполага, че Израел вижда възможност за  първоначално примирие в Газа, въпреки че изключва прекратяване на войната, както се иска от палестинското екстремистко движение  „Хамас“.

Припомняме, че вчера съветник на израелския премиер потвърди, че Израел е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в Ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде БТА.

В интервю за британския вестник „Сънди таймс“ главният външнополитически съветник на Нетаняху, Офир Фалк, каза, че предложението на Байдън е „сделка, с която се съгласихме - тя не е добра, но ние много искаме заложниците да бъдат освободени, всички“.