Световноизвестният индийски писател, общественик и практикуващ алтернативна медицина лекар Дийпак Чопра твърди, че е открил метод, който обръща процеса на стареене.

Още с първата си книга „Аюрведа. Древна мъдрост и съвременна наука за перфектно здраве“, появила се през 1991 г., той се превръща в ментор на милиони хора по света, които искат да водят здравословен и балансиран начин на живот.

Сп. „Ескуайър“ го поставя сред 10-те най-влиятелни мотивационни лектори на последните две десетилетия.

Чопра твърди, че тялото се състои от енергия и информация. В продължение на години той разработва курс на медитация, насочен към постигане на абсолютно здравословно състояние.

Дийпак Чопра даде първото си интервю за българска медия на bTV. Журналистът Георги Тошев го срещна на „Global citizen“ в Дубай. Заедно с оператора Стефан Н. Щерев и режисьора Антония Барулова-Михайлова създаде филма „Кодът: Дийпак Чопра“, излъчен в документалната поредица „НепознатиТЕ“. 

Какво го вдъхновява?

Съществуването. Имам изненада за всички. В този момент всички ваши предци са във вас самите. Тъй като в нас има информация, която наричаме генетична информация. Затова, когато си зададете въпроса – кой съм аз? Вие сте цялата Вселена, същество от звезден прах, с пълното съзнание за това. И ако това не ви шокира напълно, човешкото у вас не завършено цяло, ако мога да се изразя така. Трябва вечно да сме изненадани, че съществуваме.

Защо съществуваме? Какъв е смисълът? В този момент, както сте седнали тук, буря от неща се случва във вашето тяло. Вие дишате – биосфера на дишането.

Виждате тези красиви цветове, форми. Чувате и моето бръщолевене. Освен това сте опитали от тези чудни леки закуски и други храни, накратко вашето тяло е метаболизира преживяванията, но освен това е метаболизъм и история на цялата Вселена, точно в този момент във вашето тяло.

Как контролира тялото си?

Чрез практикуване на йога, пратяхара, нещо наричано интросепция. Както виждате света, виждате и тялото си чрез тази йога практика, и тогава можете да го контролирате. Всяко дете се научава да контролира пикочния си мехур. Всяко дете знае как контролира изхождането си. Защо да спираме дотам? Трябва да можем да контролираме пулса си, мозъка, другите органи, автономната нервна система. Това е част от йога. Хората си мислят, че опира само до позите. Позите са важни, защото стимулират различни клонове от парасимпатиковата нервна система, която отговаря и за оздравителните процеси. Но има и други практики – праняма, практяхара, интросептивно наблюдение, както и самадхи – когато ги практикувате, няма причина да не може да контролирате всичко в тялото, всичко. 

Възможно ли е с човешкото тяло да контролираме човешките емоции?

Емоциите контролират тялото – обратното е. Ако Ви помоля сега да мислите за момент, в който сте водили спор или сте били недоволни, и да усетите тялото си, няма да е приятно. Ако Ви помоля да си спомните момент, когато сте се влюбили, ще се почувствате добре. Така че емоциите контролират тялото. 

Кога осъзнава, че медитацията и йогата са важни?

Като студент в Америка, и като жител, и доктор, видях много стрес. Видях, че основната причина за почти всичко, което се обърква в живота ни, по отношение на здравето, връзките ни, насилието, е стресът сам по себе си. Затова реших да направя нещо по въпроса. Това се случи когато бях студент в Америка, или в началото на пребиваването ми там. 

Аз съм вечният студент – винаги ме е занимавала философията, философията на науката. Така че никога не съм преставал да се уча. Промяната, която ми случи беше драматична – за един ден, за един миг.