Ветерани от британската Бригада на гурките, страховитите хималайски войни, и населението на Непал отбелязват от вчера в продължение на три дни паметта на 60-те хиляди непалски войници, загинали по бойните полета в двете световни войни, за които местните твърдят, че били напълно забравени от страната, за която са воювали.

Кореспондент на АФП в Катманду посочва, че хиляди ветерани от Непал са се включили в церемониите, които се провеждат в Суангия, в западната част на страната.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Безстрашните и страховити гурки, известни със закривените си ножове-кукри се смятат за елитна част на британската армия от над двеста години.

Приблизително 200 000 гурки се сражават на страната на Великобритания през Първата и Втората световна война.
В момента Бригадата на гурките в британските въоръжени сили наброява 3 000 души, но на 700 от тях предстои съкращение тази година, отбелязва АФП.

Едва през 2009 г., благодарение на широка публична кампания, гурките си извовюваха правото да се пенсионират и да получават помощи от Великобритания.

На фона на населението на Непал, което изповядва будизма и следва много мирна форма на съществуване, гурките представляват мини-етнос в хималайската държава, който винаги е имал войнските задължения в обществото, припомнят международните наблюдатели.