Нелегални мигранти умират от коронавирус във Великобритания, защото се страхуват да потърсят лекарска помощ.

Снимка: Reuters

За това предупреждават благотворителни организации и депутати на фона на подновените призиви на британското вътрешно министерство да спре имиграционните проверки на Националната здравна система (NHS), пише агенция „Фокус“, като цитира британския „Индипендънт“.

Изданието дава пример с около 50-годишен филипинец, който работи като чистач, починал вероятно от коронавирус миналата седмица, след като не е получил достъп до здравни грижи поради опасения, че ще бъде докладван на имиграционните служби.

Снимка: Reuters

60 депутати са подписали писмо до министъра на здравеопазването Мат Ханкок и социалните грижи с искане за незабавно спиране на таксите за мигрантите и всички свързани с тях проверки за обмен на данни и имиграция, които според тях подкопават усилията на правителството да отговори на пандемията.

Настоящата политика за таксуване на пациентите на НЗС, въведена през 2018 г. изисква от Службата да таксува пациентите, които не са от страни-членки на ЕС, с 50 на сто повече и предвижда болничният персонал да иска доказателство за право на безплатно здравеопазване.

Снимка: Reuters

В отговор на епидемията от COVID-19, на 29 януари министрите въведоха наредби, които указват, че не може да се начислява такса на чужденците за диагностициране или лечение на коронавируса, потвърждавайки, че е „много важно за защитата на общественото здраве да не се възпират посетителите от чужбина от търсене на лечение за вируса”.

Но депутатите предупредиха, че това е „стъпка за добре дошли“, но „не стига достатъчно далеч“.

Снимка: Reuters

Те добавиха: „Това не отменя години на враждебни политики, в които на мигрантите е казано, че ще бъдат таксувани за здравни грижи или ще бъдат докладвани на имиграционните служби. В момента това подкопава усилията на правителството да отговори на пандемията“.