Неколкостотин участници в протестното движение на "жълтите жилетки" демонстрираха във Франция за първи път от отмяната на ограничителните мерки, предадоха Франс прес и ТАСС.
Отделни групи активисти в първата половина на деня са се събрали в центровете на Тулуза и Нант. Те са били глобени от полицията и са се разотишли.

Петдесетина демонстранти са провели акция в Бордо, в Лион в демонстрация са участвали 300 души, а в Сен Назер - 130.

Най-многоброен е бил протестът в Монпелие, където са се събрали 350 души. При избухналия сблъсък с полицията една жена е била ранена.

Снимка: EPA

Много от участниците в движението бяха с маски заради риска от коронавируса.

Ръководителите на няколко департамента заявиха по-рано, че провеждането на демонстрации е незаконно заради антивирусните мерки в страната. Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер сутринта припомни, че не е разрешено събиране на повече от 10 души.

Снимка: EPA

Движението на "жълтите жилетки" започна във Франция на 17 ноември 2018 година. Първоначално протестите бяха срещу увеличаването на цените на бензина, но след това исканията на демонстрантите и поводите за недоволството им се увеличиха. Днес няколко представители на движението се изказаха срещу мерките, взети срещу пандемията.

Снимка: EPA

Френските власти съобщиха днес за 96 нови смъртни случая от COVID-19, с което общият брой на жертвите на заболяването в страната достига 27 625 - четвъртата най-голяма цифра в света.

Броят на хоспитализираните е намалял до 19 432 от 19 861 души, а на настанените в интензивни отделения - от 2203 вчера до 2132 днес.