Руският народ трябва да се мобилизират, за да нанесат „максимална вреда“ на западните общества и инфраструктурата в отговор на все по-тежките санкции, налагани срещу Москва. За това призова зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш руски президент Дмитрий Медведев.

„Трябва да отговорим. Не само властите, не само държавата, но и народът като цяло. Все пак те – САЩ и техните съюзници, ни обявиха война без правила“, написа Медведев в официалния си канал в социалната мрежа Телеграм и цитиран от агенция Ройтерс.

„Всеки ден трябва да се опитваме да нанесем максимална вреда на тези страни, които ни наложиха тези ограничения. Да навредим на икономиките им, на техните институции и на техните владетели. Да навредим на добруването на техните граждани, на увереността им в бъдещето“, допълни Медведев.

Киев и критиците на Кремъл омаловажават влиянието на Медведев, представяйки го като своеобразно „плашило“, чиято задача е да възпира действията на Запада в контекста на войната в Украйна, отбелязва още агенция Ройтерс.

В последния си коментар Медведев говори за нуждата да се откриват слабите места на енергийния сектор, на индустрията, на транспорта, на  банкирането и дори на социалния сектор в западните общества с цел засилване на общественото напрежение в тях.

Междувременно Кремъл обяви, че вече обмисля ответни действия срещу САЩ, които биха отговаряли най-добре на руските интереси. А от руското външно министерство отхвърлиха твърденията за саботаж като неверни, припомня БТА.

Снимка: Reuters

Медведев обаче заяви, че трябва да се засили информационната война срещу Запада.

„Пищят ли за това, че използваме фалшиви новини? Нека превърнем живота им в пълен и безумен кошмар, в който да не могат да различат дивата измислица от реалностите на деня, адското зло от ежедневната рутина“, написа още той.