Десетки оригинални и неизвестни досега фотографии на Мустафа Кемал Ататюрк ще бъдат направени достояние на обществото, като ще бъдат продадени на търг тези дни в Истанбул.

Според информация на Турската радиотелевизионна корпорация снимките са от частна колекция, чийто собственик не се споменава, предаде БТА. Колекцията съдържала около 500 броя снимки на Ататюрк, отнасящи се до периода на Първата световна война и Национално-освободителната война на турския народ.

Преди да оглави национално-освободителната борба, Ататюрк е бил военен аташе в турското посолство в София в продължение на две години. Според Самет Текин, представител на аукционната къща Пера Аукцион, която организира търга, голяма ценност представляват фотографиите на Ататюрк от пътуванията му в градовете Сивас, Адана, Кастамону, Кайсери, Измир и Бурса и срещите му с местното население, както и активното му участие социалните прояви.

Измир има важно значение и в личния живот на Ататюрк. Там той сключва брак с Латифе Ушаклъгил, дъщеря на най-богатия търговец в Турция. Тя е много образована за времето си, владее девет езика и превежда на Ататюрк на срещите му с официални чуждестранни лица. Бракът им не е щастлив, просъществува само две години, но товае първият брак, който е сключен в Турция по светските закони, в присъствието и на двамата младоженци.