Скандалният британски евродепутат Найджъл Фарадж даде първото си телевизионно интервю за българска телевизия. Пред репортера на bTV Елица Попова той твърди, че думите му за българите са грешно разбрани. Фарадж не мрази българите, но смята, че страната му трудно ще се справи с големия брой неквалифицирани работници. Лидерът на британската Партия на независимостта стана известeн със страховете си, че след 2014 година българите могат да се преселят във Великобритания.

Г-н Фарадж, вие сте много популярен в България заради коментарите, които направихте за страната ни. От къде взехте данните, които цитирахте в ефир?
Не мисля, че съм чак толкова популярен, може би само сред някои хора. Извън всичко това обаче има нещо невероятно и то е, че Съветският комунизъм изчезна и тези страни имат повече независимост. Ще ми се това да е така и за хората в България, и за хората в Румъния. Истината е, че икономически нещата в България не се развиват толкова добре, колкото някои си представяха преди 20 години. Все още има бедност и високи цени. Следващата година от нас във Великобритания ще се иска да отворим безусловно вратите си за неограничен брой хора от България, които да дойдат в Обединеното кралство, за да работят и ако поискат, да се възползват от системата ни за помощи. Ние ще бъдем изключително щастливи за българите, ако идват тук с разрешителни за работа и ако са придобили необходимите умения. Ще бъдем доволни, разбира се, защото ние процедираме така и с всички останали страни по света, но...

Но?
Да, има голямо „но”. През 2004 година, когато Полша, Литва и останалите страни се присъединиха към Европейския съюз, нашето правителство каза да очакваме от 10 до 15 хиляди души на година. Дойдоха един милион. Милион! И това има своите последици, независимо дали говорим за помощи, за безрабoтица, за жилища или за достъп до националното здравеопазване, или дори за образование. Съжалявам, но ние си плащаме таксите във Великобритания, за да може нашите деца да се възползват от всичко това. Тези мои коментари бяха неправилно разбрани от някои и излезе, че едва ли не аз мразя българите. Не, не ги мразя и това, което се опитвам да обясня, е, че ние все още изпитваме последиците от шока през 2004 година. А в перспектива това, което ще се случи с нашата страна догодина, ще се случи и с вашата, защото вие може да изгубите някои от най-добрите си млади кадри.

Кои са по-опасни, хората от Източна Европа, хора от бившите британски колонии или останалите европейци?
Няма да употребявам думата „опасни”. Това не е езикът, който използвам. Не искам да внушавам подобни неща. Правителството на Тони Блеър позволи да се отворят вратите не само за страни от Източна Европа, членки на ЕС, но също смени и политиката за страните по целия свят. Идеята е, че можем да контролираме имигрантите, които идват от страни извън ЕС, но поставяме себе си в странна ситуация - имаме дискриминационно поведение към хората от Австралия, Канада и Нова Зеландия в полза на тези, които идват от Източна Европа.

Разговаряхме с българи, които живеят в Англия, и те поискаха да ни разкажете повече за политическите си виждания.
Нашите виждания са, че Европа, политическият проект за Европа и нейните каузи са тръгнали в напълно погрешна посока. Тони Блеър каза миналия уикенд: „В Европейския съюз не става дума за мир, става дума за власт. Ние сме свидетели как се използва тя в Мали, в Северна Африка. Сега чуваме и как в камарата казват да се намесим военно в Сирия.

Мислите ли, че българите, които живеят във Великобритания, вредят на вашата икономика?
Най-добрият вариант би бил, ако тук идват 50 хиляди души от България и Румъния на година, но нямаме никаква идея. А какво би се случило, ако дойдат един милион? Какво ще се случи?

Един милион българи?
Мисля, че това е малко вероятно. Ако наистина дойдат един милион, какво ще правим и как ще си го позволим? Това, за което аз призовавам, е здрав разум.

А ако трябва да избирате какви българи да емигрират тук? Може би лекари, учители?
Да, бих предпочел. Моята имиграционна политика би се основавала на добре обучени хора, но всъщност и това няма да е добре за вас, защото може да изгубите най-добрите си хора.

Ако бяхте български политик, какво бихте променили в нашата страна, за да няма толкова емигранти?
Не би било честно от моя страна да коментирам българската политика, но бих изразил не особена увереност в правителството, което имате, и неспособността му да овладее някои от елементите на организираната престъпност. Това не е лесно, знам, че е опасно, но България трябва да се справи с корупцията и престъпността. Ако правителството в България е достатъчно силно да направи това, то много повече от младите хора биха поискали да останат в България и да помогнат за изграждането на страната, вместо да мислят как да дойдат в Лондон.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!