Недоволство и тревога в Германия. Причината - бавните темпове на ваксинация и закъснели доставки.

В Германия до този момент са ваксинирани над 165 000 души. За сравнение за по-малко от две седмици в Израел са имунизирани почти милион.

Снимка: EPA

Директорът на "Бионтех" Угур Шахин обясни, че се работи производството на ваксината да бъде увеличено, а много политици изразиха недоволство, че Германия е създала организация за бързо ваксиниране, но доставките са крайно недостатъчни.

Всичко това се случва на фона на тежка криза в борбата с вируса в страната.

Новогодишната нощ е разходка за германците по тънък лед. Неспазване на правилата може да доведе до пълното изпускане на контрола върху вируса. Знакови места като Брандебургската врата и площада пред Кьолнската катедрала посрещнаха първия изгрев на 2021 г. пусти.

Снимка: EPA
„Няма тежки инциденти. Случват се нарушения на забраната да се използва пиротехника, но всичко е под контрол“, заяви Хербер Реул, министър на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Събиранията по домовете бяха позволени до петима души, а използването на пиротехника и консумирането на алкохол на публични места бяха забранени. Проведоха се и малки демонстрации срещу ограниченията.

Снимка: EPA
До дни се очаква и официално локдауна в страната да бъде удължен до края на януари.