Над 1 млн. служители не достигат на британската икономика, като основната причина за това е Брекзит. Рафтовете в магазините са празни, а недостигът на стоки се усеща във всички сфери – от млечни шейкове в местата за бързо хранене до доставките на цимент.

Достъпът до пазара на труда на Острова за източноевропейски работници беше ограничен значително след въвеждането на работнически визи. Това доведе до ситуация, при която заплащането за хигиенистка в хотел стига до 35 лв. на час, но желаещи да работят няма.

Снимка: iStock

Подобна е и ситуацията и при сезонните работници. Реколта остава необрана, а англичаните не се отзовават на призивите за работа. Това се отразява на индустрията, като за първи път от много години има недостиг на стоки по магазините.

Той е най-осезаем в транспортната индустрия, а тя е връзката между всички останали. Според различни източници не достигат около между 50-100 000 шофьори. Заради излизането на Великобритания от ЕС, те трябва да имат работна виза, която се дава трудно. Освен това за транспортните компании забавянето по митниците струва много и те предпочитат да работят в ЕС.

Конкуренцията за наемането им е толкова голяма, че някои фирми започват да предлагат допълнителни бонуси към повишените заплати, като заплащането достига 50 000 паунда годишно или около 115 000 лв.

Българите, които искат да работят във Великобритания, са изправени пред още една трудност. Работната виза за тях и румънците струва с 55 паунда повече.

От следващия месец се очаква да започне традиционното запасяване на магазините със стоки за Коледа, когато британците пазарува в рекордни количества.