Не стихва напрежението в Сърбия. Във втората нощ на протести и безредици, полицията отново използва сълзотворен газ. И тази вечер се очакват протести.

Президентът на Сърбия Александър Вучич направи обръщение към сръбските граждани от самолета на път за Париж, където има среща с френския държавен глава Еманюел Макрон.

Във видеообръщение, публикувано в Инстаграм, той заяви, че държавата ще направи всичко, за да защити реда и да сложи край на "бандитизма" по неговите думи. Той призова гражданите да не влизат в конфликт с хулигани.

Протестиращи отново се събраха в центъра на Белград и на няколко големи сръбски градове, за да изразят недоволството си срещу управляващите и срещу въвеждане на нови ограничения заради коронавируса. Стигна се до сблъсъци.

Снимка: EPA

Сръбският вътрешен министър определи протестите като опит за държавен преврат. Властите намекнаха и за чужда намеса.

На път за срещата си с френския президент Макрон по Косовския въпрос Вучич направи послание от самолета.

"Ще запазим мира в нашата страна. Предателството никога не е било опция, а аз сега летя за Париж, за да се боря за нашата Сърбия“, заяви Вучич.

Заради неводолството управляващите се отказаха от въвеждането на вечерен час, но обявиха други ограничителни мерки. Сред тях са забрана на публични събирания и по-кратко работно време на магазини и заведения.

Брюксел изрази загриженост за случващото се в Сърбия и осъди използването на сила.

„Ограничителните мерки не трябва несъразмерно да ограничават основните права и свободи. Те трябва да бъдат ограничени до строго необходимото, включително по въпроса за основното право за мирен протест в демократичното общество.  Общественият ред също трябва да бъде защитен“, каза Ана Фeрнандес, говорител на ЕК.

Снимка: EPA

В неделя Брюксел ще е домакин на среща на лидерите на Сърбия и Косово. ЕС се опитва да възстанови диалога между Белград и Прищина и да постигне подписването на споразумение за нормализиране на отношенията.

Опозиционният Алианс за Сърбия даде изявелние днес следобед във връзка със събитията снощи. Те твърдят, че хулиганите, които вчера вандалстваха из столицата и влизаха в сблъсъци с полицията, са организирани от правителството.

Относно демонстрациите от предишните дни, опозицията твърди, че полицията е превишила правомощията си спрямо събралите се граждани.