Фалшиви преводи, спекулации с Ванга и тонове попкултура създават редица митове около фаталния вторник на 11 септември 2001 г.

Снимка: bTV

"Това е една добре планирана, жестока, абсурдна терористична атака. Пропускът е в координацията на службите и в подценяване на зловещото лице на тероризма. Имаше една комисия от конгресмени на САЩ, която събра всичката информация, включително и секретна. Заключенията бяха, че именно Ал Кайда стои зад тези терористични атаки", казва инспекторът по сигурност Йордан Божилов.

Снимка: bTV

Това е официалната версия за 11 септември, но мнителните умове подреждат нещата по друг начин.

"Несъответствията са толкова големи, че и дете, което се върти на въртележката ще ги открие. Като почнеш от странните взривове - самите говорители тогава коментираха първо за детонации. Като почнеш от това, че няма открит самолет, нещо много подобно на ракета удря Пентагона", твърди специалистът по конспиративни теории Еленко Ангелов.

Снимка: bTV

Йордан Божилов твърди, че всяко световно събитие е следвано от конспирации и те се раждат от желанието на хората да получат обяснение, което е по-рационално.

Еленко Ангелов обаче е на мнение, че зад това стои нова империалистична политика да влязат в Иран и Ирак, а по-голямата цел е отнемане на всякаква свобода и тотален контрол.

"Атаката срещу Световния търговски център е символична - да се уязви символът на САЩ и Западният свят, целяща, да предизвика много жертви", казва още Божилов.

Във войната между доказано и недоказано победители няма. Има жертви. А за тях статистики и версии не важат.