Президентът на Мианмар Теин Сеин призова днес жителите на всички наводнени от поройните дъждове ниски територии в южната част на страната да ги напуснат, предаде Ройтерс. Нивото на водите в залетите територии продължава да се покачва от придошлите там реки.

Наводненията започнаха миналата седмица след обилни мусонни валежи. Според правителствени източници жертвите до момента са 81.

Президентът посъветва хората да потърсят подслон на по-сигурни места и то преди бедствието да се е задълбочило. Около 6,2 млн., или 12 на сто от населението на страната, живее в югоизточната й част, където главната река Иравади и други по-малки образуват гъста мрежа в делтата си при вливането си в морето.

Засега Янгон - най-големият град на страната, не е засегнат. На много места се виждат само покривите на къщите.

Снимка: Reuters

Мусонните дъждове, продължили цял месец, причиниха тежки наводнения и в Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

До момента се съобщава за 169 загинали. На много места се налага хората да бъдат спасявани с хеликоптери и лодки, които да ги отвеждат на по-високолежащи територии. Досега са евакуирани близо 800 000 души.

От бедствието са засегнати почти 2500 села из цялата страна. Най-тежко е положението в северозападните райони, където жертвите са около 80. 48 са загиналите в източната провинция Пенджаб.