С пълна сила продължава работата на спасителните екипи в Германия, където все още стотици са безследно изчезналите. 130 са жертвите само във Федералната Република, където ситуацията след наводненията в Западна Европа е най-тежка.

Слънцето днес изгря, но ситуацията все още остава критична. Опасенията са да не се скъсат и други речни диги като тази на река Рур. Възможни са още евакуации.

Снимка: bTV

За ужаса от първо лице ни разказват двама най-добри приятели, преживели водната стихия.

„В 1 ч. през нощта бяхме си вече легнали. Всичко спокойно, изгасна токът. И изведнъж се събудихме от вълна, която строши прозорците, вратата на спалнята и оттам насетне всичко беше вече въпрос на минути да изкараме децата навънка. Нямаше никакво време за багажи и тем подобни“, разказа Димитър Тодоров.

Така семейството на Димитър среща циклона "Бернд". Не успява да вземе нищо със себе си. Най-добрият приятел на Димитър – Марин, е на 2 километра, но му трябват часове, за да помогне на семейството. 

„Директно тръгнах надолу из града, но ми отне тук за 2 километра сигурно час и половина задръстване, после започнах да търся някакъв маршрут заобиколен 40 км. кръг да направя, за да стигна до него“, каза Марин Василев.

Двамата приятели организират собствени акции, за да помогнат на възрастните хора попаднали в клопката на стихията.

„Ние двамата лично вече направихме два тура надолу към квартала, който е тежко пострадал, за да снабдим хората с хляб и вода поне“, допълни Димитър.

Снимка: bTV

Димитър и Марин вярват, че държавата ще подпомогне бързо пострадалите райони.

Политици нарекоха бедствието "катастрофата на столетието" и обещаха помощ за засегнатите райони. На каква стойност ще бъде тя ще стане ясно следващата седмица.