Твърдя, че руският президент Владимир Путин стои зад отравянето ми. Не виждам друго обяснение. Това заяви критикът на Кремъл Алексей Навални пред „Шпигел“.

Преди няколко дни той беше изписан от берлинската болница „Шарите“. Според германските лекари, които го лекуваха, той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество новичок. Експертизи във Франция и Швеция потвърдиха.

Кремъл отрече да има общо със случая и заяви, че все още не са предоставени доказателства за извършено престъпление, предаде БТА, като цитира „Ройтерс“. Опозиционерът заяви пред „Шпигел“, че ще се върне в Русия и ще води кампания за побеждаване на президента Владимир Путин на избори.

„Задачата ми сега е да остана безстрашен. И аз не се страхувам. Няма да направя на Путин подаръка да не се връщам в Русия. Не искам да съм опозиционен лидер в изгнание“, подчерта Навални.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин обвини Навални, че работи за западни разузнавателни служби и властови органи и действа в техен интерес. Според "Ройтерс" Кремъл обвинява служители на ФБР, давали инструкции на Навални. 

„Навални е безсрамник и подлец. Путин му спаси живота. Ако случилото се с него е било режисирано от специални служби на западни държави, това му изказване се вписва в тази логика“, каза Володин по повод обвинението на Навални, че Путин стои зад опита за отравянето му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че обвиненията на Навални са безпочвени, обидни и неприемливи, но изтъкна, че опозиционерът е свободен да се завърне в Русия. 

По-рано председателят на парламентарната комисия по разследване на факти на чуждестранна намеса във вътрешните дела на Русия Василий Пискарев предложи на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле създаване на съвместна работна група с Германия.