Украйна не е част от НАТО, но съюзниците ще продължат да оказват силна политическа подкрепа и помощ за обновяването на украинските войски. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от пакта. Той отново призова Русия да освободи задържаните наскоро украински моряци и кораби.

Решително подкрепяме независимостта и териториалната цялост на Украйна. Заради агресивните действия на Русия срещу Украйна - незаконното присъединяване на Крим, събитията в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишаване на готовността си от края на Студената война. Това е пряк отговор на действията на Русия срещу Украйна, добави Столтенберг.

Междувременно Украйна обяви, че движението на търговски кораби през Керченския проток е възобновено.

Украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян заяви, че пристанищата Бердянск и Мариупол са „частично разблокирани благодарение на решителната реакция на международната общност”.

Русия обаче продължава да твърди, че въобще не е блокирала движението на плавателни съдове през Керченския проток и че евентуални смущения в трафика се дължат на лошите атмосферни условия.

„Преди два дни движението там бе спряно заради бурния вятър и много силното течение, което създаваше опасност за корабоплаването, но след като времето се нормализира, всичко беше възобновено. Това е обичайна световна практика и тук няма нищо извънредно”, поясни вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Напрежението между Русия и Украйна ескалира след инцидента на 25 ноември, когато руската брегова охрана откри огън и задържа в Керченския проток край Крим три украински военни кораба, които плавали към Азовско море, и техните екипажи.

*Използвани са материали на БТА

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!