Първите войски на НАТО за бързо реагиране, които ще могат да бъдат разполагани за няколко дни в случай на криза, ще бъдат оперативни още в началото на 2015 г., съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Т.нар сили "Острието на копието" ще наброяват около 4000 войници, които могат да действат по суша, море и въздух като се очаква да са в бойна готовност през 2016 г.

Решението за тях беше взето от държавните глави на страните членки на алианса в началото на септември в отговор на анексирането на Крим от Русия и намесата на руските войници на страната на сепаратистите в Източна Украйна, както и за спиране на джихадистките заплахи на юг, въпреки че Турция, която е член на НАТО, споделя граница с Ирак и Сирия.

В очакване на това "междинни сили с много високо ниво на бойна готовност" ще бъдат оперативни "в началото на идната година", заяви Столтенберг на пресконференция ден преди среща на външните министри на НАТО в Брюксел.

"Това ще означава да бъдем още по-подготвени да се защитаваме срещу кризи, които могат да възникнат по нашите граници", продължи Столтенберг.

Американският посланик в НАТО Дъглас Лют говори от своя страна за "тестови батальон", който ще бъде готов в началото на 2015 г. Един батальон може да наброява между 300 и 1200 души.

"Трябва да изпробваме логистиката, командните структури" и да решим как тези междинни сили ще получават заповедите си от американския генерал, който командва съюзните сили в Европа, Филип Брийдлав, обясни Лют.

"Това е начин да направим прехода", подчерта Столтенберг и допълни, че Германия, Холандия и Норвегия ще допринесат за сухопътната част от силите. Техните войници ще дойдат от Силите за реагиране на НАТО (NRF), които на ротационен принцип мобилизират около 15 000 военни от Алианса всяка година.

До момента бяха необходими най-малко няколко седмици за разполагането на най-бързите бойни части.

През 2015 г. някои части от междинните сили ще могат да реагират за "два до пет дни", разкри дипломатически източник. "В течение на годината този тестови батальон ще трябва да докаже, че може да бъде готов за няколко дни", заяви Лют.

Много въпроси остават неизяснени, включително начинът, по който ще бъдат споделяни разходите за подобни сили в постоянна бойна готовност между съюзниците, още повече че тези сили трябва да участват в многобройни учения.

"Не сме решили кой ще поеме разходите. Сили с подобен размер и с такава бойна готовност не са евтини", каза Лют.