Хакерската група е откраднала данни, свързани с голям европейски производител на оръжия. Документите включват проекти, използвани от силите на НАТО по време на войната в Украйна, предаде Би Би Си.

Европейският мултинационален разработчик и производител на ракетни системи признава, че неговите данни са част от изтеклата информация, но твърди, че нито един от секретните файлове не принадлежи на фирмата.

Паневропейската компания, чието седалище е във Франция заяви, че нейната информация е била хакната от компрометиран външен хард диск, като добави, че си сътрудничи с властите в Италия, където е станало нарушаването на сигурността на данните.

Снимка: iStock

Известно е, че разследванията са съсредоточени върху един от доставчиците на Европейския мултинационален разработчик и производител на ракетни системи.

„Оценяваме твърдения, свързани с данни, за които се твърди, че са откраднати от Европейския мултинационален разработчик и производител на ракетни системи. Нямаме индикации, че някоя от мрежите на НАТО е била компрометирана“, каза в свое изявление говорителят на НАТО.

Кибер престъпниците, действащи в руските и английските форуми, продават 80 ГБ от откраднатите данни срещу 15 биткойна (приблизително 273 хил. долара) и твърдели, че са ги продали на поне един неизвестен купувач досега.

В своята реклама за откраднатите данни, хакерите твърдели, че имат „класифицирана информация за служители на компании, които участвали в разработването на тайни военни проекти“, както и „проектна документация, чертежи, презентации, видео и снимкови материали, договорни споразумения и кореспонденция с други фирми“.

Снимка: iStock

Безплатна извадка на 50 МБ от данните, видяна от Би Би Си, включва документи, обозначени като „НАТО ПОВЕРИТЕЛНО“, „НАТО ОГРАНИЧЕНО“ и „Некласифицирана контролирана информация“.

В допълнение към този образец, престъпниците са предоставяли и допълнителни документи по имейл, включително два с гриф „НАТО СЕКРЕТНО“.

Нивата на поверителност на НАТО са:

  • „КОСМИЧЕСКИ СТРОГО СЕКРЕТНО“: неоторизирано разкриване би причинило изключително сериозни щети на НАТО
  • „НАТО СЕКРЕТНО“: неоторизирано разкриване би причинило сериозни щети на НАТО
  • „НАТО КОНФИДЕНЦИАЛНО“: неоторизирано разкриване би причинило щети върху интересите на НАТО
  • „НАТО ОГРАНИЧЕНО“: неоторизирано разкриване би било неблагоприятно за интересите на НАТО
  • „Некласифицирана контролирана информация“ – това е американски етикет за сигурност за информация, която изисква защита или контрол на разпространението в съответствие с приложимите закони, разпоредби и правителствени политики.

Хакерите не биха потвърдили дали материалът е дошъл от повече от един хакнат източник.

Файловете, които Би Би Си не успя да провери независимо, описват подробно мисия за „комуникационно разузнаване“ на американска въздушна ескадрила, проведена в края на 2020-а година в Естония над Прибалтика.

Включват се регистър на обажданията, пълни имена, телефонен номер, GPS координати на човек, за когото се твърди, че е в центъра на операцията.

Бивш служител на НАТО каза, че има прекалено класифициране в НАТО, но тези обозначения имат значение. Те се прилагат от създателя на информацията и „НАТО СЕКРЕТНО“ не се прилага лесно.

Снимка: iStock

„Това наистина е такъв вид информация, която НАТО не желае да излиза публично“.

Той добави, че шансовете документите да бъдат разсекретени са малки, като се има предвид, че по-голямата част от файловете са създадени между 2017 и 2020 г.

Примерните файлове също така включват презентация, която изглежда проследява в подробности вътрешната работа на Land Ceptor CAMM (обща противовъздушна модулна ракета), включително точното местоположение на електронно устройство за съхранение в него.

Една от тях наскоро беше изпратена в Полша за използване във войната в Украйна като част от системата Sky Sabre и е в действие.

Европейския мултинационален разработчик и производител на ракетни системи не оспори, че информацията му е била нарушена, но каза, че вътрешните процеси за проверка на компанията показват, че данните, предоставени онлайн, не са нито класифицирани, нито чувствителни.

Въпреки това, някои от документите, за които е известно, че са били откраднати от Европейския мултинационален разработчик и производител на ракетни системи са обозначени като „частна информация, която не трябва да бъде разкривана или възпроизвеждана“.

Снимка: iStock

Европейския мултинационален разработчик и производител на ракетни системи е създаден през декември 2001 г. след сливането на компании за ракетни системи във Франция, Италия и Обединеното кралство.

Той има 13 хиляди служители и е съвместно предприятие на Airbus, BAE Systems и Leonardo.

Миналата година той публикува приходи от 3,5 милиарда долара и брои Министерството на отбраната на Обединеното кралство, американската армия, Европейския съюз и НАТО за клиенти на своите оръжейни системи.