Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между ръководителите на Северна и Южна Корея. Той определи тази среща като историческа и изрази надежда за истинска промяна в поведението на Пхенян.

По неговите думи санкциите, наложени на Северна Корея, очевидно са оказали значителен натиск. Виждаме напредък и първа насърчителна стъпка, остава още много тежка работа. Напълно подкрепяме постигането на политическо решение. Приветствам днешната среща в общо усилие за мирно решение на откритите въпроси, добави той на пресконференция след първата част от днешното заседание на министрите на външните работи на страните от пакта.

По повод Русия Столтенберг посочи, че отношенията между НАТО и Москва днес не са нито като при Студената война, нито както при опита за установяване на стратегическо партньорство. Съществуват много предизвикателства заради поведението на Москва в последните години. Видяхме множество опити за намесата във вътрешните работи и изборните процеси в държави от алианса. Работим с Русия в опит да подобрим отношенията си, всички в алианса трябва да останем солидарни, посочи генералният секретар. В отговор на въпрос той допълни, че няма повод за съмнения в оценката на Великобритания за отговорността за отравянето на разузнавача Сергей Скрипал.

По повод обсъждането на политиката на отворените врати на НАТО Столтенберг заяви, че решението на алианса да предложи преговори за присъединяването на Македония остават в сила и това зависи от изхода на спора с Гърция. Видяхме Русия да възразява при почти всяко разширяване на НАТО, но постоянно заявяваме, че вратите ни остават отворени - никой друг няма думата по този въпрос. Щом въпросът с името на Македония се реши, готови сме да поканим Скопие за преговори, добави той.