НАТО отклони желанието на Катар да се присъедини към пакта.

„В чл. 10 от Вашингтонския договор е записано, че сме съюз на държави от Европа и Северна Америка”, отбеляза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос.

Катарският министър на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия заяви вчера, че дългосрочните стратегически амбиции на страната му предполагат присъединяване към Алианса.

„НАТО не се страхува, но трябва да направи необходимото да остане най-успешният съюз в историята – това означава да отговаря на съществуващите предизвикателства”, посочи Столтенберг, попитан от кого Алиансът се страхува, за да предприеме допълнително укрепване на силите си.

„Може отново да се наложи да участваме в големи военни операции”, добави той.

Генералният секретар отбеляза, че на започващата днес двудневна среща на министрите на отбраната от пакта се предвижда да бъде одобрено допълнително укрепване на силите за сдържане. Министрите ще обсъдят и въпроса за улесненото придвижване на военни сили в Европа.

„Трябва да разполагаме с необходимите сили своевременно. Движението на военни сили може да бъде част от сътрудничеството с ЕС, трябва да установим и премахнем пречките в тази област”, заяви Столтенберг.

Европейската комисия вчера предложи в бюджета на ЕС до 2027 г. да бъдат отделени 6,5 млрд. евро за развитието на транспортна инфраструктура с двойно (гражданско-военно) предназначение.

Столтенберг съобщи, че на срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО идния месец се очаква да бъде взето решение силите за сигурност в Афганистан да бъдат финансирани поне до 2024 г.

Той приветства обявеното от афганистанските власти временно примирие и призова талибаните да сложат оръжие и да преговарят.

„Талибаните нямат да спечелят на бойното поле, затова трябва да участват в мирните преговори”, коментира той.

Използвани са материали на БТА