Страните членки на НАТО поставят своите въоръжени сили в готовност, а допълнителни кораби и бойни самолети ще подсилят източния фланг на Алианса, съобщи генералният му секретар Йенс Столтенберг, цитиран от „Ройтерс“.

Изявлението му идва след информацията, че испански и холандски изтребители ще бъдат изпратени в България, а бойни плавателни съдове се движат към Черно море.

Според „Ню Йорк Таймс“ американският президент Джо Байдън обмисля дислоцирането на хиляди допълнителни военни в Европа.

Действията на НАТО идват на фона на задълбочаваща се криза в отношенията между Русия и Украйна и опасения, че Москва ще използва десетките си хиляди войници, струпани по границата, за офанзива.

"Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Междувременно латвийският външен министър призова в публикация в социалните мрежи НАТО да засили отбранителните си способности именно на източния фланг.

Отговорът от Москва не закъсня. Русия ще „отговори подобаващо“, ако САЩ изпратят още войници в Източна Европа и балтийските страни, заяви пред „Интерфакс“ председателят на Комисията по отбрана на Думата Андрей Картаполов.

Стана ясно още, че САЩ са наредили на роднините на дипломатите си в Украйна да напуснат страната. Причината са опасенията от възможна руска военна инвазия.

Първият дипломат на Европейския съюз заяви, че засега 27-те нямат намерение да последват примера на Вашингтон.

Външните министри на Общността ще разговарят по-късно днес с американския държавен секретар по видеовръзка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!