Изказванията на Доналд Тръмп за НАТО и Русия предизвикаха буря сред демократите. Сега се оказва, че и негови колеги от републиканската партия на Съединените щати също не са съгласни с казаното от него. Коментар имаше и от Йенс Столтенберг.

През уикенда бившият американски президент заяви, че би насърчил Русия да прави каквото си поиска с държавите в НАТО, които не плащат вноските си за Алианса. Тръмп коментира също, че не би защитил нападната от Русия държава, ако спада към списъка на неплащащите.

Снимка: Reuters

„Какъвто и да било намек, че нашите партньори няма да се защитават един друг, подкопава сигурността на всички. Включително тази на Съединените щати. Подобни изказвания поставят живота на американски и европейски войници в риск“, каза Йенс Столтенберг. Лидерът на НАТО допълни, че се надява Щатите да останат верен партньор, „независимо кой спечели изборите“.

Подобни изказвания се появиха и от републиканската партия.

„Поради тази причина казвам от много време насам, че Тръмп не е подходящ да бъде президент на Съединените щати“, коментира републиканецът Крис Кристи в интервю за Ен Би Си.

Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, която е единственият опонент на Тръмп за предстоящата номинация за президент също коментира изказването. „Последното нещо, което искаме да направим, е да застанем на страната на Русия“, коментира Хейли.

„Никога не трябва да приемаме страната на човек, който нахлу в друга държава, където повече от половин милион души са умрели или са ранени“, допълни още тя.

Междувременно се появиха и критики към екипа на бившия президент. Републиканският сенатор Том Тилис обвини съветниците му, че не са обяснили на бившия президент, че Съединените щати са задължени да помогнат на която и да е друга държава от Алианса, ако бъде нападната.

Сенатор Рънд Пол пък коментира, че думите на Тръмп са „тъпи“.

Изказванията на Тръмп от уикенда повдигнаха много въпроси за България. След коментар на генерал-майор Съби Събев за btvnovinite.bg стана ясно, че страната ни е предвидила 2,05% от БВП за отбрана.

НАТО се основава на принципа на колективната отбрана, според който нападението срещу една страна член на съюза се третира като нападение срещу всички членове на алианса. В качеството си на президент Тръмп неведнъж е заявявал, че САЩ могат да се оттеглят от НАТО. Той настояваше неколкократно, че Америка е принудена да плаща твърде голям дял от бюджета на Алианса.

Както отбелязва Си Ен Ен, през годините Тръмп неправилно е характеризирал системата за финансиране на НАТО. Членовете на Алианса трябва да се стремят да изразходват минимум 2% от БВП за военни разходи, а повечето държави не постигат тази цел. Въпреки това 2% се считат само за насока и няма „сметки“, които някоя от членките на НАТО да не плаща.