Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на Словения, след като спечели снощи втория тур на президентските избори, каквито бяха прогнозите, пише БТА.

Мусар е подкрепена от 54 на сто от избирателите при преброени 99,99% от бюлетините, сочат данните на сайта на държавната избирателна комисия на Словения. Тя се явява като независим кандидат на изборите, но за балотажа е подкрепена от лявоцентристкото правителство, чийто кандидат не успя да събере достатъчно гласове на първия тур, за да продължи напред в президентската надпревара.

54-годишната Наташа Пирц Мусар е адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Сред клиентите ѝ е била и родената в Словения Мелания Тръмп, съпругата на предишния американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е работила също като журналист и телевизионен водещ.

Съперникът ѝ, бившият външен министър Анже Логар, подкрепян от дясноцентриската Словенската демократическа партия (СДП),  печели 46 на сто от гласовете на днешния балотаж.

46-годишният Логар е член на СПД на предишния премиер Янез Янша, който претърпя поражение на парламентарните избори през април от лявоцентристката екологична формация "Движение Свобода" на сегашния премиер Роберт Голоб.

Избирателната активност на втория тур достигна 53 на сто, докато на първия бе близо 52%.

"Ще направя всичко възможно да бъда президент на всички, да се боря за основните човешки и конституционни права и за демокрация", заяви Пирц Мусар в речта си при обявяването на победата в Любляна.