Френският президент Франсоа Оланд, предшественикът му Никола Саркози и двамата кандидати, класирали се за втория тур на президентските избори – Еманюел Макрон и Марин льо Пен, присъстваха на церемония в памет на убития на булевард „Шанз-Елизе“ френски полицай, предадоха световните агенции.

Церемонията се състоя в парижката полицейска префектура.

37-годишният полицай Ксавие Жюжле бе убит в навечерието на първия тур на президентските избори. Нападателят Карим Шьорфи, осъждан за други прояви на насилие, рани още двама полицаи и една туристка, преди да бъде ликвидиран. Отговорност за атаката пое организацията „Ислямска държава“.

Жюжле стана 239-ата жертва на вълната от джихадистки атаки във Франция от началото на 2015 г.

На церемонията в негова памет Оланд каза, че „отново Франция загуби един от своите най-смели синове и Републиката загуби един от най-ценните си пазители“.

Президентът заяви, че убийството на полицейски служител е посегателство срещу цялата страна. Оланд изброи имената на другите четирима френски полицаи, убити от джихадисти във Франция от 2015 г. досега.

На церемонията присъства и приятелят на убития полицай – Етиен Кардилес. Той разказа за огромната болка, която изпитва от загубата на партньора си. Кардилес обаче допълни, че болката от загубата не е породила в душата му ненавист към онези, които са убили приятеля му.

Вижте повече във видеото:

Използвани са материали на БТА