Още 130 души са загинали при сблъсъците в Сирия през изминалото денонощие, съобщи Анадолската агенция, като се позова на източници от ръководството на сирийската опозиция. Най-много жертви - 60 души, са били регистрирани в Дамаск и предградията му.

Правителствената армия превзе бунтовнически квартал в град Алепо, предаде Франс прес, като се позова на източник от службите за сигурност в Дамаск.

Кварталът бе превърнат в укрепена база за действие на части на Свободната сирийска армия. Избухнали са улични боеве в някои централни райони на града, както и в квартали, съседни на историческия център на Алепо, предаде ИТАР-ТАСС.

От събота Алепо е мишена на интензивни нападения с пехота, танкове и вертолети. Рано тази сутрин бяха подновени бомбардировките и на други квартали на икономическата столица на Сирия.

Бунтовниците са предприели офанзива срещу сирийска военна база, където се намира и главната квартира на разузнаването на сирийските ВВС, в квартал Захира.

Според твърдения на опозиционни източници, цитирани от АФП, до снощи въоръжената сирийска опозиция е успявала да отблъсне атаките на армията.

Лидерът на военния съвет на Свободната сирийска армия в Алепо полковник Абдул Джабар ал Окайди вчера призова Запада да наложи в северната част на Сирия зона, забранена за полети на сирийски военни самолети и вертолети, и обвини Дамаск, че "се готви за клане в Алепо".

Турският вестник "Радикал" съобщи, че Сирия е разположила в района на Хатай на границата с Турция снайперисти, чиято задача е да предотвратят бягствата на сирийци в Турция.