Видеото, на което американец с редовен билет беше принудително свален от самолет, предизвика бурни реакции от страна на потребителите в социалните мрежи.

Авиокомпанията пък получи множество критики за отношението си към пътниците.

 

„Какво се случи със самолетната индустрия? „Юнайтед ерълайнс” трябва да сменят името си на „Тръмп еърлайнс”, пише потребителят @democraticbear, като прави препратка към миграционната политика на американския президент.

Други пък не пропуснаха да се пошегуват инцидента и с авиокомпанията.

В „Туитър” започна дори кампания с хаштаг #NewUnitedAirlinesMottos (ново мото за „Юнайтед ерълайнс” - б. ред.), с който отбелязват забавни колажи и публикации, свързани с инцидента.

Потребители предложиха реклама за авиокомпанията „Саутуест”, която гласи „Саутуест”: Ние бием конкуренцията, не теб”.

Според някои пък екипажът на самолета вероятно изглежда по този начин:

Друг пост в „Туитър” гласи: „Юнайтед еърлайнс” – единствената авиолиния, с която терористите се страхуват да пътуват.

Причината за скандалния случай със сваления пътник беше грешка в системата на третата по големина американска авиокомпания „Юнайтед еърлайнс”. От там продали четири билета повече за полет от Чикаго за Луисвил в неделя вечерта.

Малко преди самолетът да потегли те помолили четирима доброволци да изчакат следващ полет, като им предложили компенсация от 800 долара и нощувка в Чикаго. След като никой не се съгласил обаче, от екипа на самолета избрали пътници на случаен принцип.

Сред тях бил и лекар, който отказал, защото на следващата сутрин трябвало да е на смяна.

На кадри на пътници от самолета се вижда как охранителите насила извеждат мъжа, а той се връща обратно с окървавено лице.

Вижте кадрите тук:

„Служителите ни са следвали установените процедури за справяне с подобни ситуации”, заяви изпълнителният директор на „Юнайтед еърлайнс” Оскар Муньоз. В отворено писмо той пише, че с безпокойство е разбрал за случилото се, но по думите му  пътникът е създал безредици  и бил войнствено настроен.

Отговорът му обаче само наля масло в огъня, тъй като в него не се съобщава за насилие от страна на служителите на авиокомпанията.

Въпреки че свалянето от борда не е незаконно, хората, които били в самолета по време на инцидента, го определят като травматичен, ужасен и шокиращ.

Скандалът с принудително сваления пътник освен това идва само няколко седмици след като „Юнайтед еърлайнс” забрани на две момичета да се качат на борда на техен самолет, защото са с клинове.

Вижте още реакции в социалните мрежи тук: