За първи път в историята на космическите изследвания две жени работиха заедно в открития Космос. Те извършиха рутинна операция за смяна на соларните батерии на Международната космическа станция.

Снимка: БГНЕС / EPA

Астронавтките Кристина Коук и Джесика Миър работиха на височина 400 километра над Земята в продължение на 5 часа. Първата женска космическа разходка трябваше да бъде осъществена през март, но тогава се оказа, че скафандрите на дамите не са им по мярка. 

По план двете дами трябваше да излязат в открития космос на 21 октомври. Заради повредата обаче НАСА изтегли по-рано космическата разходка. Кристина Коук и Джесика Миър заменят повредено ключово зарядно устройство, вместо да инсталират нови батерии, каквато беше първоначалната из задача. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Миналата седмица астронавти, пребиваващи на МКС, осъществиха първите две от пет планирани излизания за подмяна на стари батерии, които съставляват соларната енергийна мрежа на станцията. Останалите излизания, първоначално планирани за тази и следващата седмица, ще се забавят с няколко седмици, за да могат инженерите да установят защо зарядното устройство се е повредило - за втори път тази година. 

До края на годината са предвидени десет космически разходки. Досега в историята на Международната космическа станция са осъществени 221 излизания за работа навън, като в 43 случая в екипа е имало и жена.