Капсулата „Драгън“ на частната американска компания „Спейс Екс“ се приводни успешно в Мексиканския залив. Астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се завърнаха на Земята след 2 месеца на борда на Международната космическа станция.

В 21:48 ч. българско време, "Драгон" се приводни в Мексиканския залив с астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен.

За кратко мисията беше застрашена от множество частни лодки, дошли да станат свидетели отблизо на събитието. Някои се приближиха на метри от капсулата. До инцидент обаче, не се стигна. 

Само час след приземяването им край Пенсакола, Флорида, двамата американски астронавти бяха изведени от капсулата от плавателни съдове на „Спейс Екс“. Тогава започна и процедурата по изваждането на „Драгън“ от водата за повторното му използване.

„Днес ние наистина създадохме история“, заяви администраторът на НАСА Джим Брайдънстин на пресконференция с президента на „Спейс Екс“ Гуин Шотуел. На нея присъстваха и четиримата астронавти, които ще са на борда на следващата мисия „Крю Драгън“ през септември тази година. „Навлизаме в нова епоха на човешкото пътуване в космоса“, допълни Брайдънстин.

Снимка: EPA

Дъг Хърли и Боб Бенкен бяха поздравени и от американския президент Доналд Тръмп, който написа, че те са извършили първото за НАСА приводняване от 45 години и е много впечатлен.

Успехът на мисията беше ключов за това дали космическият апарат на Илон Мъск може редовно да транспортира астронавти до и от орбита.

Собственикът на "Спейс екс" призна, че въпреки че не е религиозен, се помолил за успешния завършек на мисията, която определи като успех за цялото човечество.