Тежък авиоинцидент взе 41 жертви, след като самолет на "Аерофлот" направи аварийно кацане на московското летище "Шереметиево" и избухна в пламъци. Причините все още са неясни.

На борда е имало 78 пътници. Сред жертвите има деца и член на екипажа.

От МВнР съобщиха, че в самолета не е имало българи. 

Снимка: EPA

Сред загиналите е 22-годишният стюард Максим Моисеев, който се опитал да помогне на пътниците по-бързо да напуснат самолета. 

В машината са пътували 73 пътници и петима души екипаж. Малко след излитането самолетът е бил ударен от мълния. Заради тежките метеорологични условия пилотите са успели да го приземят при втория опит, като тогава е избухнал пожарът в задната част на корпуса.

Самолетът е трябвало да изпълни вчера вечерта полет от „Шереметиево” към Мурманск. Според системата Flightradar24 след излитането машината е направила два кръга около Москва и се е приземила след 45-минутен полет. Руските медии съобщават, че пилотът и пътниците са разказали, че самолетът е бил ударен от светкавица по време на гръмотевична буря.

В Мурманска област обявиха тридневен траур. Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изказаха своите съболезнования и наредиха пълно разследване на злополуката.

Сред засегнатите пътници са и група български ученици, които са били на международно състезание по информатика в Москва.

„Закъсняхме с цели 6 часа и 15 минути. Самолетът излетя вместо в 7 часа, в един 1 посред нощ. Учудващото е, че атмосферата беше спокойна”, каза инж. Коста Попов, който е учител в ОУ „Васил Левски” в Разград.

„Сухой Суперджет 100” е руски самолет проектиран конструиран с техническа и консултантска помощ на американската „Боинг”. Самолетът се произвежда в серийно производство от 2007 г., като са произведени над 150 броя. „Сухой Суперджет 100” може да развива скорост до 870 километра в час и да превозва до 98 пътници.