Нови дипломатически ходове за намаляване на напрежението между Украйна, Русия и НАТО.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е поканил Москва и съюзниците от пакта за нови разговори, в които да се търсят механизми за деескалация на кризата.

Предишната среща миналата седмица на Съвета НАТО-Русия завърши с установяване на дълбоки различия между съюзниците и Москва относно сигурността в Европа. Йенс Столтенберг каза, че НАТО е готов да продължи диалога.

Вашингтон обаче предупреди, че Русия може да нападне Украйна във всеки един момент.

"Президентът Путин създаде тази криза, като струпа 100 000 руски войници по границата с Украйна. Това е изключително опасна ситуация, в която Русия може във всеки момент да предприеме атака срещу Украйна. Секретарят Блинкен съвсем ясно ще подчертае, че има дипломатически път напред“, заяви Джен Псаки, говорител на Белия дом.

Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна на обиколка в Европа. Първата му спирка е Украйна, където на среща с украинския президент Володимир Зеленски, Блинкън призова Москва за диалогичност. От своя страна Зеленски благодари за подкрепата. 

"Има два пътя за Русия – този на дипломацията и диалога, за да опитаме да разрешим всички различия по мирен начин. Това е предпочитаният и най-отговорен път. Има и път, в който Русия може да избере да поднови агресията и конфронтацията", заяви Блинкен.

През това време Великобритания изпрати военна помощ на Украйна. Ходът беше определен от Кремъл като допълнително засилващ напрежението и призова Запада да спре с доставките на оръжие към Киев.

„Що се отнася до обстановката в Украйна, тя наистина все повече и повече е напрегната. Свидетели сме на доставки на оръжия, на военни маневри, полети на натовската авиация. Ето това води до напрежение около Украйна“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия категорично отрича да планира нападение над Украйна. Този четвъртък е планирана среща между Блинкън и първия депутат на Германия Аналена Бербок.

Ключовата среща ще е между американеца и руския му колега Сергей Лавров  петък в Женева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!