Напрежението между Сърбия и Черна гора, след като протестиращи в Белград са изгорили черногорското знаме, издигнато пред легацията на Подгорица.

Черногорският премиер Душко Маркович осъди снощното нападение срещу черногорското посолство в Белград, като изрази възмущение от отношението на сръбските власти, съобщава информационният сайт КДМ.  Сръбският посланик Владимир Божович е бил извикан на разговор във външно министерство в Подгорица във връзка с инцидента, съобщава Танюг.

„Нападението срещу посолството и държавните символи на съседна и приятелска страна и членка на НАТО, което всъщност бе безпрепятствен националистически акт, е абсолютно неприемливо. Непонятно е, че органите за сигурност на Република Сърбия не направиха почти нищо, за да предотвратят пиротехническите оргии и нападението срещу държавните символи на Черна гора", съобщи черногорското външно министерство.

Външното министерство в Белград също осъди запалването на знамето пред посолството на Подгорица, но повика за специална среща черногорския шарже д'афер, отбелязвайки, че нейната съседка се опитва да прехвърли отговорността за вътрешните си проблеми върху Сърбия, а протестът е бил предизвикан от „опита на Черна гора да поеме имуществото на Сръбската православна църква" на нейна територия.

Демонстрацията пред посолството на Черна гора в Белград бе предизвикана от приетия от парламента в Подгорица в края на декември Закон за вероизповеданията и религиозните свободи.

Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като в Черна гора бе приет закон, поставящ под въпрос собствеността на Сръбската православна църква, която действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

С новия закон за вероизповеданието, приет в края на миналата седмица, църквите в Черна гора трябва да предоставят доказателства за собствеността върху сгради и земи, които са притежавали преди 1918 г., в противен случай заплашват отчуждаване. На Сръбската православна църква бъде трудно да докаже собствеността върху много стари имоти, тъй като модерните кадастри в региона са въведени след 1918 г. 

След приемането на Закона за свободата на религията в парламента избухнаха безредици, бяха арестувани 18 членове на просръбския опозиционен съюз, а срещу трима бяха повдигнати наказателни обвинения. Оттогава хиляди хора протестират ежедневно в Черна гора, както и в Сърбия, и в Република Сръбска в Босна и Херцеговина.