Ескалация на напрежението между Варшава и Брюксел. По-рано полският Върховен съд отхвърли принципа на върховенство на европейските закони над националното законодателство.

Правното предизвикателството беше отправено от национал-консервативния премиер Матеуш Моравецки.
Това е първият случай в историята на Съюза.

Последваха остри реакции, включително от страна на опозицията, която призова за протести в защита на „Европейската Полша“.

„Европейското право е с предимство пред националното и всички държави-членки са се подписали под това“, припомни в декларация председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. За да защити този принцип, Брюксел твърди, че ще използва всички правомощия, без обаче да уточни кои точно са те.

Първата възможност е Полша да не си получи парите от Фонда за възстановяване.

„Категорично, за да бъде приет който и да е национален план, включително и полският, трябва да сме убедени, че специфичните препоръки за всяка страна, ще бъдат приложени. Независимостта на съдебната система е сред тях“, коментира Ерик Мамер, говорител на ЕК.

„Решението на полския съд не може да остане без последствия“, категоричен е председателят на ЕП Давид Сасоли.

„Пълна подкрепа за Комисията при евентуални действия срещу Полша“, изрази германското правителство чрез външния министър Хайко Маас.

„Това е атака срещу ЕС, съществува де факто риск от излизане от него“, смята френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Брюксел за момента говори за юридически акт, без обаче да отрича политически аспекти около него. Сега пак на ход е Полша, която може бързо да обнародва решението на Конституционния си съд или да не го публикува веднага в опит да спаси част от парите, които чака от Европа.