Министерството на външните работи с протестна нота към Северна Македония. Причината - подмяна на български паметник в село Клепач, Прилепско.

Днес в опит да разберем кой и защо е сменил старата паметна българска плоча на революционера Велко Скочивирчето и неговите четници, загинали при сражение с османските части преди повече от век, нашият екип бе нападнат от жителите на село Клепач.

Снимка: bTV

Първоначално хората твърдяха, че не знаят за подмяната на монумента, но впоследствие част от тях изгониха екипа ни от двора на църквата, където се намира новопоставената плоча със променен дори стих на Христо Ботев, изписан на македонска езикова норма.

Паметната плоча се намира в църквата „Свети Архангел Михаил“ и според журналиста Владимир Перев е поругана в периода между октомври миналата година и 22 септември тази.

Снимка: bTV

„Какво имаме от старата плоча, имаме всичко. Имена и презимена, но всички написани на съвременния македонски език и това, което е най-важно: всичките написани с окончанията на имената, наложени след 1944 г. Всички са били на "Ов" и "Ев".  Стрезо Милевски например е бил Милев“, казва Владимир Перев, журналист.

На новата плоча е поставен  в променен вид и прочутият стих на Христо Ботев, "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

"Тия, които са подменили плочата, толкова и знаят - те си мислели, че това е едно обикновено изречение - "Тоз, който падне в бой за свобода" - те са го превели и което е най-важно - македонският език тука не е правилен. Това е някакъв неписмен македонски език“, казва още Перев.

А реакциите по темата не закъсняха.

"Това е подмяна на историята. Това не е вандализъм, това е един вид възродителен процес, унищожаване на културно-историческо наследство на българската нация", заяви Виктор Стоянов, фондация "Македония".

Местните първоначално заявиха, че не знаят кой е сменил плочата. Впоследствие обаче нашият екип бе посрещнат враждебно в опит да разбере кога е демонтиран паметникът.

Българските власти отправиха официален протест:

Снимка: bTV

"Подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г."